KARBOKSİTERAPİ

Karboksiterapi nedir ?

CO2 gazının tedavi amaçlı derialtına enjekte edilmesine dayanan yeni, basit ve etkisi ispatlanmış bir yöntemidir. CO2 gazı, ilk olarak 1930 (Royat termallerinde, Fransa) yılından itibaren günümüze kadar tıbbın hizmetinde kullanılmaktadır. CO2 uygulandığı dokuda metabolizmada ve kanlanmasında artış oluşturarak selülit görünümünde dramatik gelişmeye neden olmaktadır. Tedaviler hızlı rahat ve etkilidir.



Hangi estetik alanlarda kullanılır ?

Karboksiterapi selülit, vücut yağ azaltılması, vücut şekillendirme, kilo kaybı, liposuction sonrası toparlanmalarda, yüz ve çene altı kırışıklıkları, cilt çatlağı, skar doku tedavilerinde kullanılır. 



Selülitli dokuyu nasıl azaltır ?



Cildin altına verilen CO2 gazı verildiği yerde oluşturduğu etkileri : 
Mikrodolaşımda damar genişlemesini artırır,
Kılcal damar kan akışını artırır ve hızlandırır,
Yağ dokusunda yağ eritici (lipolitik) etkisini artırır,
Yüzeye yakın dokuların oksijen kullanma potansiyelini artırır,
Hedef alanda portakal kabuğu görüntüsüne yol açan fibrotik ve bağ dokusu bantları çözülerek doku rahatlar. Eriyen yağ dokusu ile birlikte selülitli doku azalmış olur. 



Uygulama tekniği



CO2’i düzenli bir hızda ve miktarda deri altına veren cihaz ve ekleri vasıtasıyla, her vücut alanı için çok düşük dozlarda ( 50 – 200 cc ) enjekte edilir. Seans sırasında mutlaka steril materyal kullanılır. Uygulama sırasında ilk karşılaşılan etki, uygulama yapılan yerin pembe renge dönüşmesidir. Bu durum CO2’in damar çapını genişletici etkisine bağlıdır. 



Tıpta kullanım alanları



Estetik Patolojilerde
Selülit – gevşemiş ve ileri derecedeki selülitli dokularda
Bölgesel yağ dokusu 
Liposuction – lipoplasti öncesi ve sonrası 
Deri grefti öncesi ve sonrası tedavisinde
Angiology ( Damar Bilimi )
Organik ve fonksiyonel periferik arter patolojilerinde
Yaşlılığa bağlı damar sertleşmelerinde ( Arteroescleroz ) 
Diabete bağlı kılcal damar patolojilerinde
Romatoloji 
Otoimmün artrit 
Yoğun artrit 
Androloji 
Mikrodolaşım bozukluğuna bağlı penis ereksiyon bozukluklarında 
Dermatoloji
Psoriasis ( sedef )
Mikrodolaşım bozukluğuna bağlı ülserlerde 
Diabete bağlı ülserler
Varise bağlı ülserler
Spor Hekimliği 
Sport aktivitesini ve performansını artırmak 



Zararı var mı ?



CO2 vücudumuzun yabancı olmadığı bir maddedir. İstirahat halinde 200 ml CO2 oluşurken, egzersiz sırasında bu miktar 10 katına kadar çıkabilir. Allerjik reaksiyonları beklenmemektedir. Karın içi ameliyatlarda 4-5 litre CO2 gazı verilmektedir. Herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır.



Yan Etkileri nelerdir ?



İğneye bağlı etkiler : Ağrı, korku, steriliteye dikkat edilmezse enfeksiyon 


Tekniğe bağlı etkiler : CO2 gazına bağlı krepitasyon, hafif şişkinlik, ve hassasiyet
Tüm belirtiler tedaviden 1-2 saat sonra kaybolur.



Sonuçları ne zaman fark edebilirim ?



Seanslar başladıktan sonra 8-10 seans sonra siz ve çevreniz olumlu değişiklikleri hissetmeye başlar. Tedavi sonrası 1 beden azalması her zaman görülür, diyet ve egzersiz programını iyi yapan vakalarımızda bu azalma 1,5-2 bedene kadar çıkar. 



Tedaviden sonra işime geri dönebilir miyim ?



Evet. Ama karboksiterapi seansından sonra yaklaşık 4-6 saat sıcak banyo yapılması önerilmektedir. Seanslara kot, stretch pantolon gibi vücudu saran pantolonlardan sakınmak gereklidir. Seans öncesi aspirin gibi kanı sulandıran ilaçlar kesilmelidir. Morarmaya zemin hazırlar. Zorlayıcı egzersizlerden 24saat kaçının. Sıcak banyodan 6 – 8 saat kaçının.

Seans sıklığı ve süresi



Zayıflama, cilt gevşekliği, selülit, bölgesel incelme seansları genelde 16 seans olarak kliniğimizde alınmaktadır. Tedavi zamanı çoğu zaman haftada 2 seans olmak üzere 8 hafta sürmektedir. Hastanın durumuna bağlı olmakla beraber gerekirse seans sayıları artırabilir. Karboksiterapi ile birlikte yapılmasında yarar olan tedavi modaliteleri aşağıda verilmiştir :



Mezoterapi : Haftada 1 seans 


Karboksiterapi : Haftada 2 seans 



Karboksiterapiye aday kimlerdir ?



Sağlıklı erkek ve kadınlar aday kimselerdir. Hamile kadınlar, emzirenler, insüline bağımlı ileri düzey diabetli olanlar, ileri kalp hastalığı, stroke ve iskemik atak hikayesi, yeni kanser hikayesi, kanama hastalığı hikayesi (hemofili) olan vakalar aday olamazlar. 



Tedavi edilen bölgelerde geri dönme olur mu ?



Karboksiterapi yağ hücrelerinden yağı hücrede hasar oluşturmadan uzaklaştırır. Bu cildinizin tekrar doğal görünümüne neden olur. Eğer tekrar kilo alırsanız, yağ tedavi edilen yerlere tekrar yerleşir. Fakat bu yerleşme kişinin metabolizmasına bağlı olarak hemen olmaz. Hatta tedavi edilen yerlerden olmaz. Mezoterapi ile birlikte olan uygulamalarda etkili olma şansı çok daha fazladır. Egzersiz ve diyet başarı oranını artırır. Kliniğimizde başarının artması için seans sonrası ayda 1 seans olmak üzere 4-5 seans kontrol amaçlı uygulamalar yapılmaktadır.